-The Chosen Path-

"of many roads that lay upon you,choose! For the choice is in your hands.....

~Sakit - Irony of Life??


Selangor Medical Centre
*maaf,tiada gambar yg lebih menarik. Lupa bawak kamera...

Selase baru2 ini,ana dan 2 orang rakan melawat bangunan ini. Bangunan? Taklah, orang la. Kenapa? Hmm....rasa2 ramai dapat sms ni, tapi mungkin sebab kami orang Shah Alam. SMC taklah jauh. (Kereta ade....) Sms nyer berbunyik :

"Ayah mohd b ali (mesit + exstam + Exhira) di smc, shah alam, tingkat3, wad 3b, bilik no 347, nama: ali abdullah. Kene langgar lori. Kalau berkelapangan, mintak tlng ziarah. Hubungi 0193609252 ibu"

Dapat sms hari ahad, hari selase baru nak pi.....jadinya.........

Petang tu kami dtg die dah nak discaj dah. Dlm keadaan sihat,ceria dan besi terpasang di kaki, die bagitau dah seminggu die di SMC, from wednesday to tuesday. Paling ironic skali, hari selase tu adalah :
  • hari die discaj dari wad
  • hari jadi die
  • hari jadi mohd b ali (sama?)
  • genap umur die 55 tahun (pencen, lepas ni x keje dah)
Huh.....pakcik ali kata macam "happy ending" lah pulak....hampir nak dilanggar lori,pakcik ali mengiring ke kanan dah hanya terlanggar bumper lori shj. alhamdulillah.........

Masa discaj tu,kami tolong die ke tingkat bawah,ditemani (kami yang teman) oleh anak sulong, isteri dan abg pakcik ali. Agak exciting sebab x pernah bawak orang non-darah daging like tolak kerusi roda, tolong dengan tongkat, angkat masuk kereta,huhu....and the hole family plak were so sporting,funny,warm and friendly....

Ibrah? Hmm....

Hadis Sahih Bukhari Jilid 4. Hadis Nombor 1658.
Dari 'Abdullah bin Mas'ud r.a. katanya: Saya masuk ke tempat Rasulullah saw. ketika beliau sedang menderita sakit. Beliau saya raba dengan tangan saya, lalu saya berkata: "Ya Rasulullah, penyakit Anda amat berat." Rasulullah saw: menjawab: "Benar, penyakit saya sama dengan penyakit dua orang di antara kamu." Saya berkata: "Demikian itu kerana Anda mendapat pahala dua kali lipat." Rasul menjawab: "Benar!" Setelah itu beliau berkata: "Setiap orang Islam yang mendapat bencana penyakit dan lain-lain, . maka Tuhan menggugurkan (mengampuni) kesalahan-kesalahannya, sebagaimana pohon kayu mengugurkan daunnya."

Sedikit perkongsian untuk kita bersama....mane tau len kali ade member sakit :

Jawab:
Antara adab-adab ziarah pesakit (menurut kitab Fiqh Sunnah)
1. mendo’akan si sakit agar lekas sembuh
2. memberi nasihat agar bersabar dan tabah
3. menyampaikan ucapan yg baik yg dapat menghiburkan hati si sakit dan menguatkan jiwanya. Cth ucapan: “Tidak apa-apa insyaAllah lekas sembuh.”
4. pendekkan waktu ziarah
5. menjarangkan waktu ziarah agar tidak menyulitkan si sakit
(kecuali si sakit mengkehendaki sebaliknya)

6. Wanita boleh menziarahi lelaki. Dalil: Aisyah ra pernah menziarahi Bilal bin Rabah ra yg sakit demam panas

7. Boleh juga menziarahi orang bukan Islam. Dalil: alBukhari meriwayatkan dlam bab menjenguk orang musyrik

Doa yang masyhur dalam hali ini :

Hadis Sahih Bukhari Jilid 4. Hadis Nombor 1661.
Dari 'Aisyah r.a., Rasulullah saw. kalau pergi mengunjungi orang sakit, atau kalau orang sakit dibawa kepada beliau, maka beliau selalu berdoa: "Hai Tuhan manusia! Hilangkanlah penyakitnya dan sembuhkanlah ia! Engkaulah yang mampu menyembuhkan. Kesembuhan itu hanya kerana Engkau menyembuhkan kesembuhan yang menghilangkan penyakit."

*klu ade member sakit jangan x lawat......pelawat ni booster jiwa yg effective...huhu....