-The Chosen Path-

"of many roads that lay upon you,choose! For the choice is in your hands.....

Musim-musim Pening. (Mumtaz untuk Ummah!)

Sedar tak sedar, saya sudah hampir 4 bulan di bumi Anbiyaa' ni.

Sampai 19hb Sept 2010. Lagi 2 hari, genap 4 bulan. Alangkah cepatnya masa berlalu!!
Daripada tak terfikir nak jejak kaki ke bumi Mesir, ha, nah!! Sudah sekian lama.
Kecik2 dulu, muntolaq (pencetus) utama nak ambil medic, sebab ummi.

Ummi : "Luqman time kecik dulu cakap kat ummi, Luqman nak jadi doktor"
Mak ngah : "Luqman ni jenis suka contribute, benda-benda humanity service ni sesuai untuk Luqman la kira"
Baba : "Doktor sekarang masyarakat pandang tinggi."

Akhirnya,hati juga tertambat nak ambil perubatan. Alhamdulilah. Biar sesuatu itu jelas, bukan sebab orang lain paksa @ suruh. I/Allah, aku jadi doktor. Doktor badan dan doktor hati.

Kini dah masuk pun musim mid-year exam bagi kebanyakan kursus di Universiti Al-Azhar, termasuklah kuliah perubatan. 2 paper dah habis, ada lagi 2 paper nak dikerjakan.
Alhamdulillah juga, soalan-soalan dapat saya jawab dengan baik, kira sayalah. Moga-moga Allah kurniakan keputusan yang baik.


Tapi saya amat pening-pening musim genting ni. Tengah pening macam mana nak selesaikan.
Bukan takut soalan susah.
Bukan risau teruk markah.
Juga bukan jalan-jalan Mesir yang basah dek hujan. Pasir + air hujan = lopak.
Aduh....aduh....(eh, tu tension gak yang last tu)

Saya dah menduga, dari pengalaman di Syria dulu. Nak tahu dah masuk kemuncak musim sejuk, ada 3 tanda:
1) sejuk sangat sampai malas belajar
2) diserang penyakit "hibernate!"
3) rasa lapar berpanjangan a.k.a 'prolonged hunger'

Penyakit ni tak kena waktu awal musim. Tunggu climax.
Daripada 3 di atas, hanya penyakit 'hibernate' badan saya ni dah immune. Lagi 2,......
Maka melambunglah segalanya; rasa malas melambung, berat badan melambung, bil makan pun melambung!
Ish2....duniawi semua tu....

Apa pun, mohon doa dari kalian, keluarga, rakan dan taulan, ikhwah sekalian. Doakan saya.
Utamanya nak tahan sejuk. Bila dah sejuk ni, macam-macam sebab malas nak belajar.


"لا تيئس، فليس اليئس من أخلاق المسلمين"
-jangan berputus asa, bukan berputus asa itu dari akhlak muslimin- (Hassan Al-Banna)

"اللهم لا سهل إلا ما جعلته سهل"
-ya Allah, tiada kesenangan kecuali yang kau jadikan ia mudah-

"اللهم اجعلنا من الناجحين، والفائزين، والممتازين في الإمتحان، وفي الدين والدنيا والأخرة"
-Ya Allah, jadikanlah kami dari kalangan orang-orang yang berjaya, yang meraih kemenangan, yang cemerlang di dalam peperiksaan, agama, perihal dunia dan soal akhirat-

"Mumtaz untuk Ummah"
!ممتاز للأمة




1 comments:

mumtaz semua, insyaAllah....

bila nak mai zaqaziq?

ha, lagi satu, nk kongsi...

http://kisahklasikita.blogspot.com/2011/01/99-hari-kisah-klasik-abrar-shafie-si.html

sudi2 bacalah ye...

January 18, 2011 at 1:10 AM